torsdag, september 30, 2010

Jerrevång

Stefan Jerrevång är fotograf på Aftonbladet.

Det sägs att en bild säger mer än tusen ord. Och att ett Snutnamn säger mer än tusen bilder.

måndag, september 27, 2010

Definitionen av Snutnamn

Just i detta rasar en mycket spännande och intressant debatt på kommentatorsfälten på denna blogg. Debatten handlar om vad som egentligen utgör ett Snutnamn, hur gammalt måste det vara, spelar det någon roll vem som bär det? Detta är otroligt intressanta, och vågar vi säga även viktiga, frågor att diskutera. Och detta cybervärldens troligtvis enda blogg om Snutnamn, är självfallet rätt ställe att föra den diskussionen på.

Redaktionen bakom Snutnamnsbloggen vill inte säga att den ena eller andra definitionen nödvändigtvis är mer korrekt än den andra. Vi vill dock uppmärksamma läsarna på bloggens absolut första inlägg. Det publicerades under den underbara Snutnamnssommaren 2005 och har sedan dess tjänat som rättesnöre och definition av vad som är utmärkande för ett Snutnamn.

Kort förklaring: Ett efternamn som bärs av en polis.

Lite längre förklaring: Ett efternamn som är skapat nyligen och som är lite fånigt och som nästan uteslutande är en avvart av ett gammal hederligt -son namn.

En lång förklaring: Min teori är att de flesta efternamn som jag kallar för snutnamn har tillkommit därför att en person har velat utmärka sig i en miljö där efternamnet tillmäts obehagligt stor betydelse. Jag tror att dessa namn har sin uppkomst bland poliser därför att det i denna yrkeskår finns den gamla klassiska egenheten att endast tilltala varandra med efternamn. Detta fenomen, att Andersson är Andersson och endast Andersson, finns även inom den manliga lagidrotten samt bland militärer. Dock kommer jag för all framtid att referera till dessa namn som Snutnamn i och med att denna yrkeskår är överrepresenterad.

Teorin bakom uppkomsten av snutnamnen är att dessa påhittade för att särskilja sig från övriga, samtidigt som begränsningar i fantasin gör att det nya namnet blott blir en förvanskning av det ursprungliga. Ett exempel så uppkomsten av sådant snutnamn är när Jonsson blir Jonkerklev. Namnet bär tydliga likheter Jon-sson/Jon-kerklev samtidigt som det nya namnet är så unikt, vackert och annorlunda att någon risk för sammanblanding med övriga Jonssons inte längre föreligger.

onsdag, september 15, 2010

Kandelin - Edit*

Dagens spaning från "PE":

Hot mot poliser blir vanligare.

Mikael
Kandelin är en av de drabbade.

Snutnamn belönar trogna spanaren "PE" med en bild på en polishäst med polis som steppdansar på en man.





*EDIT - att lägga in en "Edit" i en bloggartikel är ett sätt för bloggaren att berätta för världen att inlägget har editerats (redigerats och ändrats, på svenska) i efterhand. Editeringen består i detta fall av följande tillägg:


Snutnamn säger: debatten om Kandelins vardande som Snutnamn eller inte avhandlas på kommentatorsfältet. Konklussionen (ett skitnödigt sätt för att uttrycka "resultatet") av detta är att Kandelin inte är ett Snutnamn. Redaktionen bakom Snutnamnsbloggen gör ödmjukt en Pudel (se nedan) och byter med glädje ut oss själva mot den stackars snubben som agerar dansgolv under den steppande polishästen ovan.

tisdag, september 14, 2010

Hårsnodd stulen

Vi avbryter vår idoga rapportering av Snutnamn med en viktig bulletin som vi fann i en stor del av Sveriges samlade medier. Bland dem Borås Tidning, SR P4 Göteborg, Göteborgs-Posten, Upsala Nya Tidning, Hallands Nyheter, Östgöta Correspondenten och självfallet husorganet Polismyndigheten Västra Götlands hemsida.

Hårsnodd söker sin ägare

Fått en hårsnodd stulen under året? Eller kanske en kartong?

Västra Götalandspolisen kungör nu sista chansen att få igen stulet gods som inte har hittat tillbaka till sina ägare det senaste året.

Vid sidan av de mer vanliga sakerna som cyklar och mobiltelefoner söker även najtråd, som används vid husbyggen, ett par fotbollshandskar och ett kvitto sina ägare. Det är bara att höra av sig till polisen i Göteborg om sakerna känns igen.


Snutnamn säger: tack och lov lämnade inte Göteborgs-Posten denna nyhet hängande utan valde att illustrera denna upplysning med en bild på hårsnoddar.

Nimborn

Flitiga spanaren "PE" har helt klart greppat Snutnamnen och Snutnamnsuppbyggnaden:

En av de vackraste snutnamnsändelserna, -born, är en raritet. Men här kommer äntligen ett av dessa namn.

Här har Jonas
Nimborn tagit sej an ett mord.

Snutnamn säger: "PE" - vi älskar dig! Här kommer en belöning; James Belushi på omslaget av filmen "En Snut på hugget".

Järborg

Martin Järborg presenterar sig själv som tillhörande ”Världens äldsta yrke” (och avser med det yrket Sportjournalist) och nog kan vi alla känna denna talang när Järborg ställer frågan ”hur känns det” till Statministern efter TV4:s Allianspartiledarutfrågning.

Snutnamn säger: man måste ha respekt för en journalist som kallar sig själv för prostituerad (”världens äldsta yrke”).

måndag, september 13, 2010

Finnveden

Just exakt precis just nu så talar Göran Finnveden i TV4:s Kvällsöppet. Han talar inte om Klamydiamåndag utan om kortsiktigheten i Maud Olofssons och Maria Wetterstrands miljöpolitik.

Snutnamn säger: huruvida Göran kommer från Finnveden gillar Finnvedens industripark eller är svag för Finnvedens friluftsbyxa låter vi vara osagt. Det är i alla fall rätt mäktigt att ha en ort döpt efter sig. Eller döpa sig efter en ort. I synnerhet om orten/namnet är Finnveden.

Hagenbrant

Alice Hagenbrant är en av förhandsfavoriterna i årets upplaga av Idol.

Snutnamn säger: vi fortsätter firandet av Klamydiamåndag med att lägga upp en bild på just Idoldeltagaren Alice Hagenbrant.

Blohmé

Det må vara Klamydiamåndag men det innebär inte att allting runt om i landet handlar om "klabbe" utan det kan vara intimare och sexigare än så.

Mats Blohmé kallar i alla fall fynden av sex förgyllda dräktspännen för "en sensation".

Snutnamn säger: vi vet inte om Hr Blohmé har nyttjat måndagen till att kolla sin klamydiastatus men förhoppningsvis har han lite bättre koll på hur man skyddar sig och hur man botar den än vad man verkar ha på Sydsvenskans vetenskapssida.

Nolskog

Klamydiamåndagen är en rätt stor nyhet i dagens medieskörd.

Snutnamnsbloggen vill dra sitt strå till folkhälsostacken och återger därför gärna smittskyddsläkaren Peter Nolskogs lugnande ord:

"Det handlar om enkla tester för båda könen och kvinnorna behöver inte ligga i en gynstol".

Snutnamn säger: är inte rubrikvalet "Klamydia - drop in" lite olycksbådande?!

Lindstam

Klamydiamåndagen fortsätter med en spaning från Vestmanlands Läns Tidning.

Där rapporteras att tre arkitekter, bland dem Lotta Lindstam. som har nominerat sju hus i Västerås som är med i tävlingen Västerås vackraste 2000-talshus.

Snutnamn säger: denna blogg är ingen blogg om arkitektur men är det inte lite elakt av VLT att illustrera artikeln med denna bild på sju rätt genomgående fula byggnader?





Forsemalm

Klamydiamåndagen infaller tydligen mitt under Snutnamnsseptember.

Detta firar vi med en spaning från "PE":

Det är inte bara psykiskt tungt att var snut. Man får även bära tunga fysiska bördor. Om detta vet Patrik Forsemalm mer.

torsdag, september 09, 2010

Rickmo

"PE" är flitig som en arbetsmyra och ger oss:

Rolf Rickmo hoppas på att få nita Anders Eklund för ytterligare ett mord.

Snutnamn säger: okej, ni såg den här komma va!? Presenten till "PE" utgörs självfallet av en Anders Eklund i bojor. Och linne. Men framför allt bojor.

Neldestam

Åh, underbara Snutnamnsseptember.
Vi fortsätter vår kartläggning av Sveriges Snutnamn med en spaning:

Hej!

Blev just upplyst om att Anette
Neldestam är informationschef vid Alnarps Lantbruksskola.

Hälsningar

Gandalfsson
Snutnamn säger: Gandalfsson tillhör en av de trognaste spanarna som med jämna mellanrum rapporterar in till sambandscentralen www.snutnamn.blogspot.com. Som ett tecken på den ömhet och uppskattning vi känner för Gandalfsson så presenterar vi ett foto på två engelska poliser som verkar kila stadigt.

måndag, september 06, 2010

Langensjö

Mats Langensjö är enligt uppgift en tung finanschef.

onsdag, september 01, 2010

Ekavall

Snutnamnsseptember fortsätter med ännu mer drogrelaterade nyheter och spaningar:

Joakim Ekavall, Jämtlandspolisen, nystar in ett inbrott på en hälsocentral där tjyvar försökte tillgripa knark. Att bekämpa knarket besjälas väl varje polis så vi kan inte annat än förutsätta att Ekavall löser fallet.

Snutnamn säger: dags för en bild till den gode "PE". Ähvafanken, vi kör en bild till på en svettig Thomas Bodström.


Björkmyr

Snutnamnsseptember inleds med en spaning från "PE":

"I P1 Morgon idag 31 aug bekymras Roger Björkmyr, Södertörnspolisen, av att ungdomarna som de brukar kroppsvistera och avkräva urinprov på allmän plats inte vill bistå polisen i brottsutredningar."

Snutnamn säger: "PE:s" spaning belönas med en bild på en svettig Thomas Bodström.