torsdag, juli 07, 2005

Välkomna till min blogg om Snutnamn

Välkommen till min blogg. Denna blogg kommer uteslutande att handla om det roligaste som jag vet - nämligen snutnamn.

Snutnamn är kanske ett okänt begrepp för de allra flesta. Jag kommer därför att använda denna blogg för att förklara vad snutnamn är och varför de är så underbara. Jag kommer även att bygga på den aldrig sinande strömmen av snutnamn i samlingen.

Min definition av ett snutnamn

Kort förklaring: Ett efternamn som bärs av en polis.

Lite längre förklaring: Ett efternamn som är skapat nyligen och som är lite fånigt och som nästan uteslutande är en avvart av ett gammal hederligt -son namn.

En lång förklaring: Min teori är att de flesta efternamn som jag kallar för snutnamn har tillkommit därför att en person har velat utmärka sig i en miljö där efternamnet tillmäts obehagligt stor betydelse. Jag tror att dessa namn har sin uppkomst bland poliser därför att det i denna yrkeskår finns den gamla klassiska egenheten att endast tilltala varandra med efternamn. Detta fenomen, att Andersson är Andersson och endast Andersson, finns även inom den manliga lagidrotten samt bland militärer. Dock kommer jag för all framtid att referera till dessa namn som Snutnam i och med att denna yrkeskår är överrepresenterad.

Teorin bakom uppkomsten av snutnamnen är att dessa påhittade för att särskilja sig från övriga, samtidigt som begränsningar i fantasin gör att det nya namnet blott blir en förvanskning av det ursprungliga. Ett exempel så uppkomsten av sådant snutnamn är när Jonsson blir Jonkerklev. Namnet bär tydliga likheter Jon-sson/Jon-kerklev samtidigt som det nya namnet är så unikt, vackert och annorlunda att någon risk för sammanblanding med övriga Jonssons inte längre föreligger.

Säkerligen känner du själv till några Götblad, Jennerkvist eller Näfvertuhn, eller du kanske själv bär ett namn från 70-talet eller framåt som låter som Björnesjö, Carnebring eller Elmehagen. Var inte en snålis - maila oss så att fler får reda på dem!

2 Comments:

Blogger °ºO(Tankebubblor) said...

Jag ville bara säga att jag har hittat hit, och att det är intressant och rolig läsning! Keep up the good work.

4:09 em  
Anonymous Anonym said...

Hello!

Nice site, keep up the good work .

[url=http://buy-phentermine.hem.nu]http://buy-phentermine.hem.nu[/url] BUY PHENTERMINE
BUY PHENTERMINE
http://buy-phentermine.hem.nu buy phentermine
http://buy-phentermine.hem.nu phentermine online
http://buy-phentermine.hem.nu order phentermine
http://buy-phentermine.hem.nu cheap phentermine
http://buy-phentermine.hem.nu buy phentermine online
http://buy-phentermine.hem.nu phentermine diet pill
http://buy-phentermine.hem.nu phentermine online pharmacy
http://buy-phentermine.hem.nu phentermine prescription
http://buy-phentermine.hem.nu what is phentermine
http://buy-phentermine.hem.nu free phentermine

5:17 fm  

Skicka en kommentar

<< Home