måndag, augusti 08, 2005

Eloge för Jarnebring

En sent påkommen eloge är på sin plats! Välkända herrar Guillou och Persson, alltså Jan respektive Leif GW, skrev för ett antal år sedan tv-deckaren "Anna Holt - Polis". Guillou/Persson har givetvis ett öga för detaljer och den hårde chefen fick namnet kommisarie Bo Jarnebring.
En eloge till författarna för träffsäkerheten!

Och i och med att dessa två filurer är experter på polisväsendet (varav en professor och en självutnämnd) så måste jag ju berömma mig själv lite grann för att jag som lekman ändå fått upp ögonen för fenomenet snutnamn.

Värt att notera är för övrigt att några två skådisar i filmen - inte rollerna alltså - hette Carina Jingroth och Jens Rogeman.

2 Comments:

Blogger kowalski said...

Tack för en kul blogg!

Jarnebring har ju figurerat förr:

1) Såg dagens ljus i GW:s bok "Grisfesten" 1978.
Spelades av Sven Wollter i filmatiseringen som gjordes 1984 och bar titeln "Mannen från Mallorca", (med Tomas von Brömsen som Lars Martin Johansson).

2) I boken "Profitörerna" 1979. Blir teveserie 1983.

3) Sedan dyker han upp på bioduken en andra gång i den dystopiska filmen om baseballigan (vilket GW dementerar, boken skrevs före de beryktade norrmalmspolisernas härjningar, men det handlar om gängbaserat polisiärt övervåld i såväl bok som verklighet) "I lagens namn" heter filmen ifrån 1986 (bok: Samhällsbärarna, 1982).

Anna Holt är en senare tillkommen kollega i det fiktiva galleriet.

/Lars

8:06 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag tror inte GW vågar erkänna att Samhällsbärarna är baserad på baseballigan/GVG men visst fan är det så.

5:32 em  

Skicka en kommentar

<< Home