fredag, mars 11, 2011

Damberg - EDIT - är nog inte ett Snutnamn

Snutnamn (S)pecial fortsätter med följande spaning:

När Snutnamnsbloggen gick i kommunal skola fick vi lära oss att det finns tre ord som stavas med dubbel-m i slutet; lamm, ramm och damm.

Trots denna språkregel ska tydligen Mikael Dambergs namn uttalas med dubbelt-m.

Logiskt i och för sig, annars skulle Mikael besutit ett namn som låter lite snuskigt, eller hur tolkar ni "damens berg"?

Återigen riktar vi vår tacksamhet mot "Brötelmyhr", "PE" och gänget som rapporterat in sina spaningar bland Socialdemokraternas toppgäng.

EDIT - enligt tidigare praxis, ivrigt uppmuntrat av skribent på gästboken, så kommer här en ändring av de namn som publicerats men som inte kan kallas för Snutnamn.

Tack till "Erik Johansson" för ditt bidrag på gästboken:

Inte helt säkert att Damberg är ett snutnamn. Finns t.ex. en person avliden på 1800-talet som hette Damberg. Det är troligt att namnet är äldre än så. Se vidare
http://www.oldgeneration.se/data/sl%E4kt/3024.htm

Snutnamn säger: vi uppskattar de läsare som bemödar sig med att skicka in ändringsförslag för det sista redaktionen vill göra är att fara med osanning. Dock måste vi vara väldigt tydliga med en sak; vi gillar Snutnamn så det handlar inte om att öka något förakt för Snutnamnet eller dess bärare när de publiceras här.

1 Comments:

Anonymous Brötelmyhr said...

Det stämmer nog att Damberg inte i egentlig mening är ett snutnamn, utan mer ett "kulnamn", just för sitt ologiska uttal, som om man uttalar det "rätt" blir väldigt kul.

Håller också med om att snutnamn inte är något dåligt eller något att göra narr av, utan snarare något väldigt bra. Hur kul skulle det vara om alla hette -son namn eller standardkombinationer som "Åberg" eller "Bergström". Nej, fram för mer kreativitet och pluralism på namnfronten!
Sen är det givetvis så att vissa namn kan vara lite udda, konstiga eller överdrivet fina i kanten. Men de ryckningar som då kan uppstå i smilbanden är snarare att jämföra med den känsla av förundran som kan uppstå när man betraktar ett särdeles ovanligt eller nyskapande konstverk på moderna muséet. We're not laughing at them, we're laughing with them!

2:30 em  

Skicka en kommentar

<< Home