onsdag, mars 13, 2013

Snutnamnens heliga graal funnen

Det kom ett mejl från en av de mest aktiva spanarna.

"PE" har funnit boken som redan står i Snutnamnsbloggsredaktionens bokhylla och som närmast är att betrakta som Snutnamnens heliga graal.

"Angående diskussionen i kommentarsfältet på inlägget om namn som börjar på "Garpen" så hittade jag en länk till Svensk Namnbok 1954. På bilden av sökresultatet syns ett antal nätta namn som börjar på "Garpen". 

Laddar man ned själva filen så får man hem en digitaliserad version av en rejäl publikation från Statens Offentliga Utredningar. Denna handlar om att byta släktnamn, alltså Snutnamnets ursprung. 

Snutnamnsälskare anmodas att ladda ned denna skrift. 

Bläddra till sidan 45 och börja njut. 

Listan är alltså ämnad som namnförslag för den som vill byta bort sitt son-namn. Den kom i en utredningen Svensk Namnbok av Statens Offentliga Utredningar.

En upplaga kom 1954 och en ny upplaga 1964. Jag bläddrar i 1964 års upplaga. E


På första sidan med text kan man läsa:

'Till Herr Statsrådet och Chefen för Kungl. Justitiedepartementet

Genom beslut den 28 juni 1962 bemyndigade Kungl. Maj:t chefen för justitiedepartementet att tillkalla högst fem sakkunniga för att utarbeta en förteckning över lämpliga släktnamn samt utreda de språkliga och namnrättsliga frågor som kunde äga samband därmed.

...

De sakkunniga har antagit benämningen 1962 års släktnmanskommitté' 

Och så här står det i inledningen

'Genom den nya namnlaget har rätten till namnbyte vidgats från att enligt tidigare praxis ha omfattat huvudsakligen personer med släktnman som slutar på son och personer med släktnamn som är anstötliga eller löjeväckande till att generellt gällan den "vars släktnamn icke är tillräckligt särskiljande eller eljest mindre tjänligt".'

Vad vi har här är alltså en offentlig utredning som ska utgöra manual för hur man byter bort sitt son-namn. 
Man blir så stolt. 
Staten har tagit fram anvisningen för att byta namn och toppar det hela med en omfattande lista med namn som nästan bara är Snutnamn.

Ladda ned!

1954 års upplaga:

1964 års upplaga:

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Mycket intressant! Så om jag känner någon som idag har ett namn från 1954 års lista, så har han eller hans släktingar tagit namnet efter 1954, eller hur?

/ clabbe

6:37 em  
Anonymous Anonym said...

Med andra ord, med hjälp av dessa listor kommer vi att kunna se om ett snutnamn tagits efter 1954 eller 1964. Jag tycker att denna info bör ingå i varje nytt blogginlägg.

/ clabbe

6:45 em  
Anonymous Anonym said...

Undertecknad kan bara intsämma.

Jag stötte själv på dessa dokument för ett par veckor sedan då jag höll på med lite efterforskningar avseende en herr Klevenhult, som lär vara en åklagare verksam i de sydligare delarna av landet.

I 1964 års upplaga av nämnda skrift rekommenderas just namnet Klevenhult till dem, som inte längre vill heta Nilsson eller Johansson. Tydligen nappade vår åklagare på detta förslag, eller var det kanske någon av hans hans förfäder. Intressant fråga: Vad hette släkten Klevenhult innan man lät sig inspireras av 1962 års släktnamnskommitté och deras år 1964 publicerade skrift?

Instämmer med PE: Dessa skrifter är guldgruvor. På måfå väljer jag ett namnförslag: Lofteklint, vilket fortfarande lär vara ledigt. Men Lofteus har gått.

Jag kan bara säga en sak: Läs och njut. The best things in life are free.

Gandalfsson

8:48 em  
Anonymous PE said...

Om man får tillåta sej lite under bältet-humor så gillar jag speciellt följande förslag:

Klittsved
Ollonbrand
Ollonsved

Kollar man ratsit.se så verkar det som om dessa namn fortfarande är lediga. Så om nån hugad spekulant vill ta chansen är det bara att ta för sej.

Såvida inte nån med skyddad identitet har tagit dem redan. Nån på SÄPO eller insatsstyrkan.

9:26 em  
Anonymous Anonym said...

– En spaningsbibel!
Hr. Jönåker

3:51 em  

Skicka en kommentar

<< Home