måndag, april 30, 2012

Barkestedt

Mer från "Gruset" och mer från västsvenska Snutar med Snutnamn:

"-Syftet är att öka effektiviteten så att vi ska kunna lösa uppgiften på bästa sätt, säger Lars Barkestedt, poliskommissarie och ansvarig för samverkansövningar vid länsordningspolisen i Västra Götaland."

Snutnamn säger: "länsordningspolisen". Det var ett långt fint ord.

Snutnamn säger också: "Gruset" och västsverige fortsätter att leverera. Styvt jobbat!

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hanspers är ett typiskt gårdsnamn från Dalarna. Andra typiska exempel är Larshans, Permats och Holeriks. I denna wikipedia-artikel finns ett annat exempel: Nämkarls (http://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%A5rdsnamn). Vad som i modern tid har hänt är att gårdsnamnen har bytt sida till släktnamn. För 150 år sedan (i vissa fall har ättlingar till dessa kullor och masar behållit namnformen) kunde alltså en person heta "Hanspers Olle Andersson", medan samma namn idag ofta skulle vara "Olle Hanspers", låt vara att en del människor har behållit det gamla namnskicket. Denna typ av namn är alltså bland det mest traditionella och svenska vi har. Snutnamnsdefinitionen är inte under några omständigheter uppfylld. Bloggaren bör sätta sig in i dessa speciella namn innan hen stämplar dem som snutnamn. Inte ens i det fall en polis bär ett typiskt dalanamn är namnet ett snutnamn: namnskicket i Dalarna är betydligt äldre än "snutnamnsskicket" och har följaktligen företräde.

M v h

Bröhlenstierna

1:42 em  
Anonymous Anonym said...

Barkestedt är verkligen ett snutnamn. Farfars bror bytte, och Lars Barkestedt är farfars brorsson, så andra generationens snut med snutnamn. Dock är familjen från Boden i Norrbotten, inte från Västsverige, även om den generationen bor där nu!

1:39 em  

Skicka en kommentar

<< Home