torsdag, december 19, 2013

EDIT - Sörbom är inte ett Snutnamn

"Clabbe" håller koll på C-kändisarna som kör A-turen...EDIT - vi lägger in denna text från kommentatorsplats så att rätt blir rätt och inte blir som Melin var för Läckberg.

Sörbom är ej ett snutnamn, se nedan (från http://aforum.genealogi.se/discus/messages/44/58511.html?1085419785). 

"Postat torsdagen 26 februari 2004 - 08:23 Ändra meddelande Radera meddelande Skriv ut meddelande 

Hej Victoria! Ang. Per Mickelsson Sörbom, f 1717-07-09 i Sörbo, Husby socken, så har jag kollat vad som finns om honom i Husbys husförhörslängder. Jag har en databas över arbetarna vid Stjernsunds bruk, där ett par av hans bröder blev kvar och spred släkten Sörbom vidare. Hans far var ju landbonde på Sörbo (därav namnet Sörbom) men flyttade på äldre dagar hem till fädernegården i Österbyn. Per (Petter) bodde kvar hemma tills han började som dräng i bygden, först hos Anders Andersson i Lillsund, och sedan på ett par andra ställen. Han var även i Stjernsund ett tag. I AI:4, s 321 Österbyn står att han flyttat till Skinnskatteberg (inget år anges). I AI:5, s 62 ÖSterbyn står att han "förpassats", d.v.s. avflyttat från församlingen 1749, men inte vart. AI:4 och AI:5 överlappar på Sörbom

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Sörbom är ej ett snutnamn, se nedan (från http://aforum.genealogi.se/discus/messages/44/58511.html?1085419785).

"Postat torsdagen 26 februari 2004 - 08:23 Ändra meddelande Radera meddelande Skriv ut meddelande
Hej Victoria!
Ang. Per Mickelsson Sörbom, f 1717-07-09 i Sörbo, Husby socken, så har jag kollat vad som finns om honom i Husbys husförhörslängder. Jag har en databas över arbetarna vid Stjernsunds bruk, där ett par av hans bröder blev kvar och spred släkten Sörbom vidare.
Hans far var ju landbonde på Sörbo (därav namnet Sörbom) men flyttade på äldre dagar hem till fädernegården i Österbyn. Per (Petter) bodde kvar hemma tills han började som dräng i bygden, först hos Anders Andersson i Lillsund, och sedan på ett par andra ställen. Han var även i Stjernsund ett tag. I AI:4, s 321 Österbyn står att han flyttat till Skinnskatteberg (inget år anges).
I AI:5, s 62 ÖSterbyn står att han "förpassats", d.v.s. avflyttat från församlingen 1749, men inte vart. AI:4 och AI:5 överlappar varann i tid, så det är säkert flytten till Skinnskatteberg som avses i AI:5.
Jag är osäker på var Västland ligger, nånstans i Norrland?
Jag skulle gärna vilja få mera information om Per Sörbom för att se om vi kan sy ihop hans livsöde.
Hälsningar
Leif Olofsson"

Hemställer att bloggaren vidtar åtgärder i enlighet med stadgad snutnamnspraxis.

M v h

Geethenstierna

6:58 em  

Skicka en kommentar

<< Home